JOIN CODE: ginsystem

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Axiomele NLP - 3

Salutare,
Am ajuns si la a treia axioma.
Nimeni nu este in mod fundamental rau.
Ce inseamna asta?
Hai sa pornim de la analiza semnatica si in acest caz. In mod cert "nimeni nu este" este foarte clar. Sa vedem ce insemna "rau". Am gasit mai multe definitii: lipsit de insusiri pozitive; Care nu-si indeplineste indatoririle morale si sociale legate de o anumita circumstanta, care nu e potrivit unui anumit lucru, unei anumite situații. In acst caz putem refraza. Nimeni nu este in mod esential lipsit de insusiri pozitive.
Ce a vrut sa spuna poetul?
Simplu. Vorbeam mai demult despre faptul ca fiecare om isi urmareste interesul propriu. Stim si acceptam toti ca oamenii sunt diferiti si este posibil ca unii dintre noi sa incerce sa-si atinga scopul folosind comportamente, actiuni si mijloace care pot fi eronate si in consecinta pot fi catalogate ca "rele". Asta este diferit de a spune sau a considera ca acei oameni sunt rai. Ei doar au ales anumite comportamente, actiuni, mijloace lipsite de insusiri pozitive. Putem in acest caz spune ca mijloacele, comportamente si actiunile lor sunt rele.
In concluzie, putem refraza in faptul ca Oamenii nu sunt actiunile, comportamentele si mijloacele pe care le folosesc.
La ce imi foloseste asta?
In primul rand, la modul de a analiza o situatie neplacuta. Avand in vedere ca oamenii nu sunt comportamentele lor poti sa faci diferenta clara dintre ceea ce a facut o persoana si cine este ea. In aceste conditii vei putea sa reactionezi in mod clar fata de situatia in sine si mai putin fata de persoana ceea ce va duce la o rezolvare mai rapida si fara efecte secundare legate de sentimentul uneia dintre parti ca a fost "agresata" la nivel personal.
In al doilea rand, la imbunatatirea comunicarii in orice relatie interpersonala pe care o ai. Constientizand aceasta axioma vei mult mai tentat/a sa descoperi harta celuilalt astfel incat sa vei ce a stat la baza unui sau altui comportament.
Si poate cel mai important, avand in vedere primele 2 axiome, vei putea prevede actiunile si comportamentele persoanelor pe care le cunosti suficient de bine si vei putea astfel reactiona mult mai rapid si mai potrivit imbunatatind colaborarea intre voi.
Succes!!!

9 comentarii:

  1. offfffffffff!!!!!!!!!!nu inteleg...adica inteleg...dar totusi,ce faci tu?tii un seminar despre lucruri prea stiute sau nestiute asa....copy-paste pur si simplu...lumea e plina de replay'uri,de fake'uri...sa-ti vand un pont:fii tu!asta e reteta succesului!pe bune!pt ca uneori prea multa informatie nu e ok!stii,ca sa vb in termenii unui economist:inflatia de informatie face ca aceasta sa-si piarda valoarea!pe romaneste ce-i mult strica!sa nu intelegi ca minimalizez calitatea informatiei postata de tine...din contra!dar vezi tu...atunci cand un mare om de afaceri are o victorie il apreciezi,cand un actor face un rol genial te ridici in picioare si il aplauzi..asat pt ca actorii geniali nu imita nu sunt falsi,nu se folosesc de terte mijloace ci e munca lor cu ei insisi.....asa ca:be yourself:)))))))))!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim:
    Multumesc.
    Geniul este ceva admirat de toti, dar avut de atat de putini. Incearca pe Blog de plictis sa vezi cate ceva despre aceleasi subiecte (fara sa pretind ca vei gasi ceva original). Imi doresc ca toti cei care citesc sa aplice, nu doar sa cunoasca.
    Oricum, ai dreptate! Eu cel putin imi doresc sa ajut fara a fi genial.
    Stii, exista termenul mai mult sau mai putin economic, dar sigur in business de fransiza. :)
    Daca e prea mult intr-adevar strica, daca nu e aplicat nu ajuta oricat de mult/e ai stii. :)
    Simt, vad si aud in fiecare zi ca e nevoie de aceasta informatie.
    Mersic oricum.

    RăspundețiȘtergere
  4. ai auzit ca atunci cand esti la capatul a ceea ce ar trebui sa stii esti abia la inceputul a ceea ce ar trebui sa simti?asta asa...pt ca e w/e,pt ca ora 2/am si...La multi ani!!!!!!!!!!2010 de realizari de care iti doresti tu...(pe care ar trebui sa le stii sau simti)!!!!!!!!!!:)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Socrate statea in celula in care era inchis si isi astepta executia. Intr-o zi, el a auzit pe un alt detinut cantand versurile dificile ale poetului Stesichoros. El l-a rugat pe detinut sa il invete si pe el aceste versuri.
    - De ce? l-a intrebat detinutul-cantaret.
    - Pentru a putea muri stiind ceva in plus, i-a raspuns simplu marele filozof.
    - De ce doresti sa inveti ceva nou cu numai o saptamana inainte de a muri?
    - Din exact acelasi motiv pentru care tu doresti sa inveti ceva nou cu cincizeci de ani inainte de a muri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Senol,
    Intr-adevar atunci cand stii, adica atunci cand ai in tine tot timpul intelegerea axiomei ca "Nimeni nu este in mod fundamental rau", poti sa faci distinctia intre comportamentele celui de langa tine si cine este el. Altfel ajungi ca un bun prieten care era foarte suparat pe cei care mancau in timp ce vorbeau cu el la telefon. De ce? Pentru ca prin filtrele lui interne, acest comportament se transforma in incalcarea grava a unei valori: respectul. Spunea: "Daca mananca in timp ce vorbeste cu mine, inseamna ca nu ma respecta."
    Pe mine m-a ajutat si filmuletul postat de tine pe Blog de Plictis "Ce este realitatea?"(multumesc!). Adica noi vedem doar ce vedem in interiorul nostru si acordam valori comportamentelor pe care le vedem. Iar conflictele apar la nivel de valori.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ecce homo spunea Nietzsche.
    Daca "Oamenii nu sunt actiunile, comportamentele si mijloacele pe care le folosesc.", atunci ce sunt?
    Ce ma defineste pe mine ca om daca nu ceea ce fac, ceea ce gandesc si cum ma comport?

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate ...cine sunt si cine devin ?!

    RăspundețiȘtergere
  9. O intrebare? Sau o afirmatie si o intrebare? Nu pot sa-mi dau seama.

    RăspundețiȘtergere