JOIN CODE: ginsystem

joi, 14 ianuarie 2010

Axiomele NLP - 2

Salutare,
E momentul sa trecem la cea de-a doua axioma.
Experienta are o structura.
Ce inseamna aceasta expresie?
Hai sa pornim la fel ca si la prima axioma. Ce inseamna experienta? Verificand in dictionarul explicativ descoperim ca este vorba despre totalitatea cunostintelor despre realitatea inconjuratoare pe care oamenii le obtin in procesul practicii social economice. In acelasi fel structura este un mod de asociere a componentilor unui intreg organizat caracterizat prin forma si dimensiunile lor cat si prin aranjarea lor unul fata de celalalt.
Avand in vedere si prima axioma putem spune ca harta mentala este caracterizata printr-un mod oganizat de asociere a elementelor. Evident, altfel nu ar fi o harta ci un talmes-balmes.
Oare ce a vrut sa spuna poetul?
Avand in vedere ce spuneam la post-ul anterior, modul nostru de perceptie al realitatii este bazat pe cele 5 simturi: vaz, auz, miros, pipait si gust. In aceste conditii putem spune ca harta mentala aferenta fiecarui eveniment sau lucru (experienta noastra) este organizata in functie de informatiile primite prin aceste simturi. Putem astfel spune ca fiecare experienta are o structura bine definita pe baza celor 5 simturi.
Avand in vedere toate acestea putem concluziona ca fiecare stare, rutina, abilitate sau resursa este structurata in acelasi mod (o structura bazata pe cele 5 simturi).
La ce imi foloseste asta?
Vorbeam de structura. Voi incepe cu un exemplu. Un experiment facut prin anii '50.
Pana la acea data se considera ca schiul si schiatul tine de talent. Ori il ai ori nu.
Conform prof. Edward T. Hall, au fost filmate o serie de schiori de succes in timp ce schiau. Aceste filme au fost apoi rupte in fragmente care sa surprinda fiecare miscare a schiorului oricat de mica.
Prezentand aceste filme unor incepatori si exersand miscarile cele mai de detaliu ale schiorilor de succes au fost inregistrate imbunatatiri uimitoare ale schiorilor incepatori.
Astfel s-a observat ca experienta schiului are o structura si mare provocare era cum putea fi impartita in fragmente astfel incat acestea sa poata fi invatate.
In aceste conditii putem revizui aceasta axioma si o putem reformula astfel: daca cineva poate sa invete sa faca ceva la fel poti si tu.
In aceste conditii este nevoie doar sa urmaresti oamenii de succes, sa descoperi structura care o are succesul si sa inveti aceeasi structura (pentru toate simturile) si astfel sa-ti construiesti stari, abilitati, resurse, rutine care sa te conduca la succes.
Succes!!!

4 comentarii:

  1. Q: Crezi ca reteta se poate aplica in toate aspectele vietii?
    Nu stiu nimic despre Zen sau Yoga, dar din umila mea experienta, nu cred ca poti invata daca nu ai timp s-o faci.
    Probabil mai intai iti trebuie o doja majora de optimism. De unde faci rost de el? Apoi multa, foarte multa energie. Nu cred ca Red Bull e o solutie. Si evident, timp. Nu am cum sa mai rup din timpul pe care il am la dispozitie, pentru ca jumatate de ora nu-i suficient. Plus ca schiorii au avut deja filmul rupt de catre specialisti, probabil.
    De cate cunostinte am nevoie sa pot rupe trecutul cuiva in fragmente care sa poata fi invatate? Cand le voi putea intelege si asimila?
    Cand imi voi putea impune structura?
    Ce fac? Cum fac?

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow! Multe, multe intrebari. As vrea sa-ti pot raspunde foarte repede la toate. Eu incep in ordinea in care apar:
    1. Timp. Right, dar trebuie sa-ti spun un secret. Nimeni nu are timp. Sau mai bine spus toti avem aceleasi 24h/zi. Depinde doar de noi cum le folosim.
    2. Optimism si energie. Hai mai bine sa pornim doar cu hotarare si determinare. E suficient. Daca e vorba de ceva destul de important oricine este dispus sa faca sacrificii si sa mearga pana la capat.
    3. Cunostinte. Internetul este cea mai mare sursa de resurse. Este atat knowledge pe net incat acopera aproape orice domeniu. Este adevarat ca sunt si o serie de informatii eronate si/sau neconfirmate. Depinde doar de tine daca le alegi pe cele confirmate sau experimentezi tot. Cel mai important este sa aplici acele cunostinte. Incepe sa experimentezi.
    4. Cand? Dupa 21 de repetari zilnice consecutive.
    5. Ce si cum. Buna idee pentru un nou serial de post-uri. Pentru inceput pot spune doar sa ii urmaresti pe cei ce exceleaza in domeniul in care te intereseaza si sa incerci sa folosesti aceleasi stari, abilitati, resurse si rutine. In timp, dupa ce urmaresti rezultatele, structura o vei descoperi singura. Acea structura care da rezultate.
    Poti incepe cerand ajutor cuiva care exceleaza in domeniul de interes sau cuiva care poate oferi consultanta in dezvoltare si/sau in acel domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un barbat s-a dus la un intelept:
    - Doresc sa invat. Vrei sa ma ajuti?
    - Nu cred ca stii cum sa inveti, a zis inteleptul.
    - Atunci, ma poti invata cum sa invat?
    - Vrei sa inveti sa ma lasi sa te invat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo!
    In sfarsit ideile tale de la un cap la altul.
    Multumesc, multumesc, multumesc.
    Acuma:
    Pentru a urmari pe cei din domeniul in care te intereseaza, obligatoriu trebuie sa te invarti pe langa ei. Altfel nu le poti afla starile sau abilitatile. Cam greut.
    Knowledge pe internet? Mai degraba reactii, pareri mai mult sau mai putin avizate la informatie aflata sub protectia drepturilor de autor. Cel putin in domeniul meu de interes.
    Alte idei, te rog?

    RăspundețiȘtergere