JOIN CODE: ginsystem

marți, 12 ianuarie 2010

Axiomele NLP - 1

Salutare,
Hai sa vedem ce zice prima axioma.
Harta nu este teritoriul. Se pare ca primul care a folosit aceasta exprimare a fost un polonez american Alfred Korzybski.
Dar ce inseamna de fapt aceasta expresie?
Putem pleca de la analiza efectiva a expresiei. Harta, conform dictionarului explicativ al limbii romane, este o reprezentare grafica in plan orizontal al suprafetei pamantului (in totalitate sau partial) generalizata si micsorata conform unei anumite scari de proportie si intocmita pe baza unei proiectii cartografice. In acelasi fel si tot in dictionarul explicativ, teritoriul este o porţiune de pe glob, incluzând uscatul, subsolul, apele şi spaţiul aerian de deasupra lor apartinand unei unitati politice, administrative, etc.
In aceste conditii putem spune ca, de fapt, harta este o reprezentare grafica in plan orizontal a teritoriului generalizata si micsorata, intocmita pe baza unei proiectii cartografice.
Avand in vedere aceasta definitie putem concluziona ca intr-adevar harta nu este teritoriul.
Ok. La ce ne foloseste acest truism?
Oare poetul a vrut sa spuna si altceva folosind aceasta metafora?
In mod cert putem spune ca toata perceptia noastra asupra realitatii este filtrata de receptorii nostrii. Cele 5 simturi in cazul majoritatii oamenilor. In fiecare clipa primim milioane de biti de informatie. Unele informatii le constientizam altele mai putin. Chiar in acest moment tu primiesti o serie de informatii pe care le constientizezi si unele pe care nu. Ceea ce scriu eu acum reprezinta informatii pe care le constientizezi iar o serie de informatii despre presiunea cu care trebuie sa manevrezi scroll-ul mouse-ului sau presiunea cu care trebuie sa apesi pe tasta "sageata in jos" sau "page down" nu. Daca conditiile sunt in limite normale sigur nu constientizezi temperatura camerei sau zgomotele din jur. Toate informatiile de care vorbeam le primesti, dar fara a le constientiza.
Tocmai faptul ca fiecare dintre noi filtreaza aceste informatii in modul sau propriu dezvolta in fiecare dintre noi o perceptie a realitatii diferita de a celorlalti.
Un alt exercitiu ar fi sa rogi mai multi prienteni sau cunostinte sa-ti descrie aceeasi intamplare la care au luat parte. Vei descoperi o serie de date comune in descrierile lor cat si o serie de date care apar doar in unele sau una dintre descrieri. In aceste conditii putem spune ca si experienta anterioara filtreaza aceste date (in conditiile in care toti au avut la dispozitie toate simturile).
In concuzie, putem spune ca perceptia noastra este reprezentarea mentala a realitatii (in totalitate sau partial) generalizata si micsorata conform filtrelor proprii si intocmita in concordanta cu experientele anterioare.
Altfel spus perceptia noastra este de fapt o harta a realitatii.
La ce putem folosi acesta informatie?
In primul rand, prin faptul ca stim ca perceptia noastra este doar o harta a realitatii putem deduce ca cel putin o parte din credintele noastre sunt datorate generalizarilor. Doar prin constientizarea acestui fapt putem face primul pas in a ne schimba si dezvolta. Constientizand tendinta naturala de a generaliza (de a folosi rutine pentru a face legatura cu post-urile anterioare) o putem scadea concentrandu-ne atentia si pe aspecte care in mod normal le filtram si putem sa ne modificam harta.
In al doilea rand, constientazand faptul ca aceasta harta a fiecaruia dintre noi este intocmita in baza experientelor anterioare putem deveni mai atenti in comunicare si putem identifica harta interlocutorului inlesnind astfel comunicare.
In al treilea rand, constientizand unicitatea fiecarei harti putem evita o serie de evenimente neplacute. Ati vazut vreodata doi fani a doua echipe diferite discutand despre un meci direct intre cele doua echipe? Cam despre acesta este vorba. Veti auzi 2 versiuni total diferite al aceluiasi eveniment ("Am fost mai buni", "Fugi de aici, norocu' vostru ca ne-au furat arbitrii").
In concluzie, putem crea un climat de comunicare si de dezvoltare mult mai bun daca toti vom constientiza ca harta nu este teritoriul.
Succes!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu