Salutare,
Iti mai amintesti a sasea axioma NLP?
Orice comportament, chiar daca actualmente suparator, a fost candva valoros (eficient) intr-un anume context.
Suna interesant, nu-i asa?
Ce vrea sa insemne asta?
Nu stiu. Hai sa facem o excursie pe la DEX.
Comportament cred ca stim toti ce inseamna. De unde? Din postul anterior, nu? OK.
Suparator: care supara; in stare sa irite sau sa enerveze; enervant; iritant; agasant
Hai sa vedem ce inseamna eficient. Am gasit in Dex: care produce efect asteptat; care produce un anumit efect (folositor); care da un rezultat pozitiv.
Context: conjunctura, situatie specifica, circumstanta, stare de lucruri intr-un anumit moment.
Daca ne amintim ce inseamna pozitiv din posturile anterioare, putem reformula:
Totalitatea modalitatilor de reactie la mediul inconjurator, chiar daca actualmente este iritanta, enervanta, agasanta, a dat un rezultat pozitiv candva, intr-o anume stare specifica.
Ce vrea sa spuna poetul?
Asa cum in cazul axiomei 3 am vazut ca oamenii nu sunt fundamental rai si in acest caz putem spune ca oamenii nu au comportamente rele sau suparatoare in mod gratuit.
Un comportament suparator este fumatul de exemplu. Unii ar putea spune ca nu este un obicei ci un viciu, dependenta, etc. Ok. Insa trebuie sa recunoastem ca se manifesta ca un comportament.
La un moment dat, la momentul la care fumatorul incepe fumatul, acest comportament pare (este perceput) ca valoros (eficient). In functie de fiecare fumator, inceputul este cam la fel: teribilism, dorinta de a iesi in evidenta, dorinta de a se conforma (toti din grup fumeaza), si alte cateva motive. In toate aceste cazuri (in contextul de la acel moment) fumatul era perceput ca produce un efect asteptat: incalcarea normelor, "admiratie" din partea grupului, acceptare din partea grupului, etc.
In aceste conditii, orice comportament suparator intalnim, in mod cert la un anumit moment de timp, intr-o anumita situatie si intr-o anume conjunctura a fost folositor.
La ce imi foloseste asta?
Nimic mai simplu. Exact ca si in cazul axiomei 3.
In plus te va ajuta sa rezolvi situatiile in care te intalnesti cu astfel de comportamente mult mai usor. Explicand persoanei in cauza (daca este cazul chiar tie in oglinda si in acest caz citeste postul despre crearea unei rutine bune) ca acel comportament chiar daca in alta situatie a functionat, acum si aici nu doar ca nu functioneaza ci este chiar suparator.
Succes!!!
marți, 5 octombrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
De o saptamana imi chinui materia cenusie sa caut exemple ce intaresc sau neaga aceasta afirmatie. Fumatul este foarte bun in demontratia ta.
RăspundețiȘtergereM-am mai gandit si la omisiune, si la multe altele.
Si-apoi, azi m-a plesnit!
Imposibilitatea de a refuza ceva, de a spune nu. Exista, dar a folosit vreodata omului ce n-a putut spune nu?