JOIN CODE: ginsystem

duminică, 3 octombrie 2010

Axiomele NLP - 5

Salutare,
Am realizat ca am cam ramas in urma cu Axiomele NLP. Hai sa o vedem pe cea de a cincea.
In spatele oricarui comportament se ascunde o intentie pozitiva.
Suna bine. Chiar asa sa fie? Gandeste-te pentru un minut la comportamentele pe care le-ai intalnit in cursul zilei de azi? Asa sa fi fost in cazul tuturor?
Hai sa vedem ce vrea sa insemne aceasta axioma?

Incepem ca si in cazul celorlalte axiome cu o incursiune pe la DEX.
Comportament: totalitatea modalitatilor de reactie la mediul inconjurator, mod de a se purta, maniera sau conduita.
Intentie: dorinta, gand de a face ceva. Am mai gasit o definitie care mi se pare mai completa: pornire interioara constienta (similar cu dorinta sau gand) insotita de un efort volitiv de a face ceva.
Pozitiv: daca facem analogia cu numerele putem echivala cu bun sau bine. Insa in DEX vom gasi la definitia cuvantului pe primul loc: care se intemeiaza pe experienta, pe fapte, pe realitati; p. ext care are caracter de certitudine, adevarat, real, sigur.
WOW! Ce reformulare putem gasi!?
In spatele totalitatii modalitatilor de reactie la mediul inconjurator se ascunde o pornire interioara constienta insotita de un efort volitiv (ceea ce da de fapt reactia) care se intemeiaza pe experienta, fapte si realitati.
Superintereant.
Oare ce a vrut sa spuna poetul?
Iti aduci aminte de prima axioma? Fiecare dintre noi are harta proprie si reprezentarea proprie a realitatii.
In acest caz fiecare dintre noi are un mod propriu de a vedea mediul inconjurator. In acest fel fiecare isi dezvota un mod propriu de a reactiona la mediul inconjurator. Bineinteles ca aceasta reactie este bazata pe experientele anterioare si pe faptele si realitatile actuale reprezentate prin propria harta.
Plecand de la premisa ca toti cei cu care ai interactionat azi (ti-ai amintit de ei mai devreme cand te-ai gandit la comportamentele intalnite azi) erau in deplinatatea facultatilor mintale si nu erau sub influenta unor substante care sa provoace reactii la nivel psihic (alcool sau droguri) putem spune ca pornirile lor interioare aveau la baza dorinta de a obtine un beneficiu al actiunii lor mai mare decat efortul depus. Beneficiul va fi in totala legatura cu valorile traite de acesta in acel moment (harta lui/ei).
Avand in vederea acestea putem spune in spatele fiecarei actiuni (chiar daca etichetate de unii nedorite, neplacute sau neconforme) se ascunde o intentie pozitiva data de harta diferita a celui care initiaza actiunea si de beneficiul pe care il percepe acesta ca il obtine prin acea actiune.
La ce imi foloseste asta?
In primul rand si cel mai evident, te va ajuta sa reactionezi corespunzator actiunilor intalnite. Daca ai in vedere ca fiecare actiune are in spate o intentie pozitiva poate este bine sa o cauti si apoi sa reactionezi in concordanta cu aceasta si mai putin cu perceptia ta asupra actiunii.
In al doilea rand sa inveti sa-ti devolti abilitatile de a vedea in spatele actiunilor. De a cauta. Cautarea este de fapt baza dezvoltarii. Doar cautand si punand intrebari poti creste si te poti dezvolta.
In al treilea rand as vrea sa-ti spun o poveste:
Un maestru zen a fost intrebat de un invatacel:
- Maestre, de ce japonezii fac cestile de ceai atat de subtiri si de fragile incat se sparg atat de usor?
Maestrul a raspuns:
- Nu vorba ca sunt delicate, ci tu nu stii sa le manuiesti. Tu trebuie sa te ataptezi la mediu si nu invers.

Un comentariu:

  1. Saliu
    Cred ca enuntul este tare pozitiv. Nimic mai frumos decat cuvinte pline de speranta.

    Cu aproximativ doua saptamani in urma, m-am gasit intr-o dilema. Sa fac un rau, sa fac un bine, sau sa raman indiferenta? De ce as fi putut alege sa fac rau? Pentru simplul fapt ca era in puterea mea. L-am facut? Nu. Dar nu pentru a evita raul. Ar fi urmat sa explic mai mult decat as fi fost dispusa sa fac. “Dar de ce? Cine? Cum? In ce fel? Dar tu de unde ai aflat?” Si atunci am decis sa nu ma implic, dar sa observ. Deocamdata lucrurile merg multumitor in directia pe care o doresc eu. :D
    Daca cineva observa o intentie pozitiva in comportamentul meu, sa-mi spuna si mie. :)

    RăspundețiȘtergere